top of page

Juletallerken med kalkun.

 

Kaklun er tradisjon ica 6 % av landets hjem til jul. Hel kalkun oftest brukt, men fileten har gjort sitt inntog, og er et godt anvennelig stykke. Kalkunfilet finner du marinert og naturell i de fleste store butikker.

 

Hovedingredienser til 4 personer:

1) 1,5 kg filet.

2) 12-16 poteter.

3) 400 gr rosenkål.

4) 4 middels gulrot.

5) 20-24 svisker.

6) 4-8 ss tyttebærsyltetøy.

7) 400 gr rødkål.

 

Kalkunfileten krydres med salt og pepper. Stekes på 200 grader i ca 1 1/4 time. Ca 1/2 liter vann helles på etter 1/2 time steking. Er med i sausen. Ha gjerne med 2 klementiner eller 1 appelsin i båter, 1 løk i båter, 1 eple i båter, litt selleristang eller rot, og 1 gulrot i biter under stekingen. Danner gode smaker.

i sausen.

 

Poteter skrelles og kokes møre. Sausen lages på kraften etter stekeskyen.

Sil skyen fra frukter og grønnsaker. I 0,4 dl kraft, ha i 1 dl fløte, sammen med 2  ss maizena. Rør godt, og la det får et oppkok. Smak til med salt og pepper. Litt støtet fennikelfrø er også godt. Dette er med å fremme smaker i viner.Ønsker du sausen mørkere, tilsettes litt sukkerkulør, om du ikke bruner mel på gamlemåten.

Sausen må kokes i 10 min eller mer om du bruker mel. Tar bort melsmaken.

 

Rødkål: Rødkål snittes fint. Sammen med 1 ss karve, 1 dl solbærsirup, vann til midt på kålen, litt pepper og 10 støtede fennikelfrø. Kokes til det er mørt, ca 1-1,5 timer. Pass på så det ikke koker tørt. Smakes til med salt og pepper.

 

Vinen Escada Touriga Nacional 2014 passer godt til retten. Nr 1689701.

Vin fra Portugal, Lisboa. Smak av mørke bær, plomme, lakris og vanilje.

God fylde, fruktighet og passe syre og garve. Passer godt til svisker, fløtesausen

og sødmen fra gulrot og kjøttet. Prøves må det.

 

 

bottom of page