top of page

Lutefisk med baconfett.

Historien om lutefisk, går helt tilnake til år 1555. I litraturen nevnes lutefisken første gang av Olaus Magnus. Legender sier at lutefisken ble til ved at et stort lager med tørket torsk tok fyr etter et lyn nedslag. Fisken ble liggende i asken. Regnet kom, og aske er alkalisk. Den gang spiste man mat som var uspiselig, ikke forgiftet. Fisken ble bløtlagt over tid med regnet, og lutefisken ble født. Om historien er sann, skal jeg ikke påstå, men kan jo være slik legenden sier. Lutefisken har en lang tradisjon. I Norden starter lutefisk sesongen tidlig i november, og varer frem til jul. Lutefisken har også funnet veien ut i verden. I Usa, spises der også lutefisk. Populært i områder av Minnesota og Wisconsine.

Serveres med mange slags tilbehør. Mest vanlig i Norden, er ertestuing, poteter og baconfett. Saus, lefse, brunost og sirup. I usa, brukes der ofte hvit saus, smeltet smør og med lefser til. Jeg er vant med kålrotstappe. Ofte brukt på vestlandet. Lutefisk oftest laget på torsk, men kan også være fra lange, som er en torskefisk. Her på torsk fra Lofoten. 

 

4 personer.

1) 1/2 til 3/4 kg lutefisk pr pers. 2) 1 stor kålrot i biter.  3) 16-20  poteter, kokes.

4) 200 gr bacon. 5) 1/2 kg smør. 6) 1 dl fløte. 7) Salt, pepper, muskat og gr.ssaks buljong. 

Poteter settes til kok. Kålrot det samme. Ikke salt i kålroten. Kokes mørt. Lutefisken synes jeg blir bra ved at den legges i godt kaldt vann ca 1/2 time før trekking. Noen liker å salte den for å "sette fisken". Her trekkes en del vann ut av fisken og gjør den fastere. Kok opp vannet. Legg i fisken, og la den trekke i ca 20 min, til den er fast og fin, vil nesten skive seg. Legges over på tørkle for at vannet skal bort. ( ;ange vil her bruke stekeovnen. Se da oppskrift på nett)  Sil kålrot. Ha i 2-3 kokte poteter, 4 ss smør, salt, pepper, muskat, varm fløte og litt buljong. Lag mos av dette. Bacon stekes og tilsettes rest av smøret til det smelter.  Poteter er kokte. Anrett og nyt et herremåltid. Nytes gjerne med godt øl. 1839 Juleøl fra Arendals bryggeriet, sterk 8%, passer godt her. Mye gode smaker, og takler fettet og sødmen fra kålrot stappen. 

 

bottom of page