top of page

Salmaburger, grønn og hvit asparges med hjemmelaget hollandaise saus.

Asparges tiden er kommet. Asparges regnes som grønnsakenes Konge. Hva annet er det da å gjøre, enn å lage retter av de flotte grønnsaker. Asparges er en gammel kulturplante - stammer sannsynlig tilbake til romertiden. Sessongen for asparges, grønn som hvit, (finnes også i lilla),  er fra starten av mai til rundt St.Hans. Forskjellen på grønn og hvit asparges, er at grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den hvite danner ikke klorofyll, og er derfor hvit. 

Tilberedning og koketider. Grønn asparges: Skjærav de nederste 2-3 cm av stilken. Kokes i lettsaltet vann, tilsatt litt smør og sitron i ca 3 min. Hvit asparges: Skjær av de nederste 3-4 cm av stilk, der trevler er størst. Skrell så asparges fra litt under toppen og helt ned. Ellers blir den lett trevlete. Kokes i ca 5-10 min, alt etter tykkelse. Stikk med kniv, og den skal være myk. I denne retten, serveres asparges med salma laks og hjemmelaget hollandaise, poteter og toppet med tangsalat.

 

4 personer.

1) 4 stk lakseburgere. Salt og pepper 2) 12 poteter. Kokes møre i lettsaltet vann 3) 12-16 grønne asparges. 12 stk hvite asparges. Bruke koketid som fortalt i teksten over. 4) 6 eggeplommer 5) 300 gr smør. Smeltes til fett skiller seg fra vann og salt. Fett flyter til toppen. Ikke for sterk varme. Skal ikke bli brunt. 6) Saften av 1/2 sitron, 3-4 ss bearnaise essens - får kjøpt på de fleste Meny butikker. 7) Salt og pepper. 8) 4 ss tangsalat. Fås på Asiatiske butikker, eller Meny. 

 

Poteter trekkes ferdig de siste 10 min. I denne tiden, koker du opp litt vann i en gryte, trekkes til side. Ha eggeplommer i en stålbolle, eller en bolle som leder lett varme. Piskes sammen med sitronsaft, essens, salt og pepper. Lett og luftig. Piskes så inn smøret litt etter litt. Smøret må ikke v'ære for varmt, da det vil skille seg. Gjør det det, tilsettes litt kaldt vann. Rør inn alt smør, til en passe tykk saus. Smak til syrlighet og salt, pepper til du er fornøyd. Dette er Hollandaisen. Stek så lakseburger, ca 2-3 min på hver side. Asparges dampes. Anrettes og nytes med en god hvitvin - Chardonnay eller Riesling f.eks. Også sprudlende passer her. Kongemat, eller bare asparges uten lakseburger og poteter. Da som en forrett. 

 

 

bottom of page